Gebelikte Magnezyum
21 Haziran 2024

Gebelikte Magnezyum

Gebelik süresince vücudun sağlıklı kalması için gerekli olan bir mineral olan magnezyum, bu dönemde çok önemlidir. Magnezyum eksikliği, gebelikte yüksek tansiyon (preeklampsi), ceninde gelişim sorunları ve bebek ölümlerine kadar giden ciddi problemlere yol açabilir. Magnezyum, vücutta kalsiyumla uyum içinde çalışarak kasların gevşemesinde önemli bir rol oynar. Aynı zamanda bebekte diş ve kemik gelişiminde, annede kemiklerin güçlendirilmesinde, kan şekerinin düzenlenmesinde ve bacak kramplarının azaltılmasında etkilidir.

Gebelikte Magnezyumun Etkileri

Gebelikte 37. haftadan önce henüz gelişimini tamamlamayan fetüsün dünyaya gelmesi erken doğum olarak tanımlanır. Gebeliklerin yaklaşık %10'u erken doğumla sonuçlanır. Erken doğan bebeklerde yaşam kalitesi ve hayatta kalma oranı oldukça önemlidir. Erken doğan bebeklerin zeka ve fiziksel gelişimi, zamanında doğan bebeklere göre daha geri olabilir. Doğumun başlamasında hücresel, moleküler ve hormonal olaylar etkili olup, rahimdeki kasılmaların düzenlenmesinde bu olayların kombinasyonu rol oynar. Gebelikte preeklampsi, bu dönemde 20. haftadan sonra artan kan basıncına proteinürinin eşlik etmesi durumudur. Eklampsi ise, bu hastalarda 20. haftadan itibaren doğumda ve doğumdan sonra başka nedenlere bağlı olmayan kasılmaların olmasıdır.

Gebelik döneminde magnezyum önemli bir iyon olup, eksikliği preeklampsiye, bebeğin anne karnında gelişim bozukluğuna ve doğumdan sonra çeşitli metabolik sorunlara yol açabilir. Bu dönemde böbrek fonksiyonlarında olan değişim, tübüler reabsorbsiyonun azalması, glomerüler filtrasyonun artması ve fetüste magnezyum ihtiyacının artması gibi etkenler gebeliğe bağlı hipomagnezemiye neden olabilir.

Çalışmalar, serum magnezyum düzeylerinin gebelerde, gebe olmayan kadınlara göre daha düşük olduğunu göstermiştir. Bu düşüklük gebeliğin ilerleyen dönemlerinde daha belirgin hale gelir ve genellikle vücutta su ve sodyum artışına bağlıdır. Erken doğum durumunda bu düşüş daha fazla olmaktadır. Magnezyumun rahim kasılmaları üzerindeki etkisi ise tam olarak bilinmemektedir.

Eklampsi durumunda ise parenteral olarak kullanılan magnezyum sülfat, bebekte ve annede santral sinir sisteminde depresyon etkisi yapmayan ve kasılmaları önleyici bir ilaçtır. Eklamptik konvulsiyon gelişimi doğumda daha yüksek olduğu için, preeklampsi eklampsisi olan anne adaylarına doğumda ve doğumdan sonra 24 saat boyunca magnezyum sülfat verilmektedir.

Magnezyum, kalsiyum antagonisti olduğundan, eksikliği durumunda kas dokusunda istemsiz titreme, denge ve koordinasyon bozukluğu, aşırı ve ani kas kasılması ile kramplar oluşabilir. Gebe kadınlarda %30 oranında gebeliğe bağlı gelişen bacak krampları olur. Bunun bebeğe zararı olmasa da, yaşattığı korku ve stresten dolayı önlenmeye çalışılması gereken bir sorundur. Bacak krampları olan gebelerde, serum magnezyum seviyeleri krampları olmayan gebelere göre daha düşük bulunmuştur. Oral yoldan verilen magnezyum takviyesiyle bu kramplar %50 oranında azaltılmaktadır.

Gebelikte magnezyum ihtiyacının artması nedeniyle, eksiklik yaşandığında bu mineralin bebeğin gelişimini sağlamak amacıyla annenin kemiklerinden kullanılmasına yol açar. Bu durum ilerleyen aşamalarda farklı metabolik hastalıkların ortaya çıkmasına neden olabilir.

Gebelikte Günlük Magnezyum İhtiyacı

  • 19-30 yaş arası gebelerde: 350 mg
  • 18 yaş ve altındaki gebelerde: 400 mg
  • 31 yaş ve üzeri gebelerde: 360 mg

Gebelikte Tüketilebilecek Magnezyum İçeren Besinler

Gebelikte magnezyum ihtiyacını karşılamak için aşağıdaki besinler tüketilebilir:

  • Somon balığı
  • Kalkan balığı
  • Buğday tohumu
  • Badem
  • Kahvaltılık gevrekler
  • Bulgur
  • Ispanak
  • Patates
  • Barbunya
  • Fıstık ezmesi
  • Yağsız yoğurt
  • Soya fasulyesi

Besinlerle yeterince magnezyum alamayan anne adayları, doktorun önerisiyle dışarıdan magnezyum takviyesi alabilirler.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Magnezyum Nedir?

Magnezyum Nedir?

Magnezyum Eksikliği Neden Olur?

Magnezyum Eksikliği Neden Olur?

Magnezyum Fazlalığı

Magnezyum Fazlalığı

Popüler İçerikler

Magnezyum Hidroksit

Magnezyum Hidroksit

Magnezyum Nitrat

Magnezyum Nitrat

Editörün Seçtiği

İlginizi Çekebilir

Magnezyum Simgesi

Magnezyum Simgesi

Magnezyum Sitrat

Magnezyum Sitrat

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Günlük Magnezyum İhtiyacı

Günlük Magnezyum İhtiyacı

Magnezyum Klorür

Magnezyum Klorür

Magnezyum Elementinin Özellikleri

Magnezyum Elementinin Özellikleri

Magnezyum Sülfat Nedir ve Nasıl Kullanılır?

Magnezyum Sülfat Nedir ve Nasıl Kullanılır?

Magnezyum Yağı Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Magnezyum Yağı Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?