Magnezyum Hangi Besinlerde Bulunur?
20 Temmuz 2024

Magnezyum Hangi Besinlerde Bulunur?

Magnezyumun Önemi ve Eksikliği

Magnezyum, kemik sağlığı, sinir yatışması, kas gevşemesi ve kas kramplarının giderilmesi için oldukça önemli bir mineraldir. Vücutta ağırlıklı olarak kemiklerde yer alır, kaslarda ise %25 oranında bulunur. Magnezyum eksikliği durumunda, vücut kemiklerdeki depoları kullanır. Magnezyum eksikliği, kemik ve dişlerin zayıflamasına, kaslarda güç kaybına, iştahsızlığa, bulantı ve kusmaya, kronik depresyona yol açabilir. Düzenli olarak önerilen miktarda alındığında ise kalp krizi, hipertansiyon, diyabet gibi birçok hastalıktan korunmaya yardımcı olur. Bu nedenle günlük magnezyum içeren besinlerin tüketilmesine önem verilmelidir.

Magnezyum İçeriğine Sahip Olan Besinler

Gıdaların içeriğinde farklı şekillerde bulunan magnezyum kaybının önlenmesi için, besinlerin pişirme yöntemlerine dikkat edilmesi gerekir. Buharda ve haşlama ile pişirme yöntemi uygun görülse de belli oranda magnezyum kaybının önüne geçilemez. İçeriğinde yüksek oranda magnezyum bulunan ıspanak haşlanarak bile pişirilse, mineral açısından %30 kadar kayba uğramaktadır. Bu yüzden besinlerden tam olarak faydalanmak için çiğ tüketim daha uygun görülmektedir. Magnezyum içeren besinlerin yağ ve kalori değerleri de farklılık gösterir. Magnezyum eksikliğinde bu besinlerin tüketilmesi için herkesin sağlık koşullarına uygun olanını tercih etmesi, bu konuda bir uzmandan destek alması tavsiye edilir.

Baharatlar

Çeşitli baharatların tüketilmesi hem vitamin hem de mineral kaynağı olarak tavsiye edilmektedir. Günlük bir yemek kaşığı kişniş tüketimi bile günlük ihtiyacın %3 kadarını karşılar. Özellikle adaçayı, nane, fesleğen gibi baharatlar magnezyum açısından zengindir.

Kepek

Yulaf kepeği, buğday ve pirinç kepeği magnezyum açısından mükemmel kaynaklardır. 100 gram ham pirinç kepeğinin tüketilmesi durumunda 781 mg magnezyum alınmış olur. Bu, günlük ihtiyacın 2 katını karşılar. Aynı şekilde diğer kepek ürünleri de zengin magnezyum kaynağıdır.

Kabak ve Ay Çekirdeği

Kavrulmuş ve kuru kabak çekirdeğinin 100 gramında 515 mg magnezyum bulunmaktadır. İçeriğinde A ve C vitamini, selenyum, kalsiyum, demir, lif, fosfor gibi değerli besin maddeleri bulunan kabak çekirdeği kalorili ve yağ içerdiğinden dikkatli tüketilmelidir. Aynı şekilde ay çekirdeği de 100 gramıyla kişinin ihtiyacının %81 kadarını karşılar.

Kakao

Çikolataların içeriğinde az miktarda şeker, bol miktarda kakao varsa, magnezyum içeriği zengindir. Bitter çikolatanın 100 gram tüketilmesi günlük ihtiyacın yarısını karşılamaya yeterli olur. Ancak çikolatada fazla kalori içerdiğinden, tüketilirken dikkatli olunmalıdır. Magnezyum açısından faydalı olmaları için çikolatada %70-85 oranında kakao bulunmalıdır.

Keten Tohumu, Tahin ve Susam

Bu besinler kalp ve damar sağlığına faydalı yağ asitleri de içerir. Bunun yanında magnezyum kaynağı olarak değerlendirilebilir. Günlük bir yemek kaşığı keten tohumu, susam ya da tahin tüketimi günlük magnezyum ihtiyacının yaklaşık %8-10 kadarını karşılar.

Kaju Fıstığı ve Badem

Bu besinler yüksek magnezyum oranlarıyla dikkat çekmektedir. Günlük 100 gram bu besinlerden tüketmek günlük ihtiyacın yaklaşık %72-88 kadarını karşılar.

Diğer Magnezyum Kaynakları

Bu besinlerin dışında magnezyum içeriği yüksek olan diğer besinler arasında Brüksel lahanası, bezelye, domates, çilek, karabuğday, yeşil fasulye, şalgam, ıspanak, yulaf, kuşkonmaz, karpuz, patlıcan, mantar, brokoli, pırasa gibi sebze ve meyveler; pisi balığı, somon gibi balık türleri bulunmaktadır.

Sonuç

Magnezyum, vücut sağlığı için hayati önem taşıyan bir mineraldir. Günlük diyetinize magnezyum açısından zengin besinleri dahil ederek, olası sağlık sorunlarının önüne geçebilir ve genel sağlığınızı koruyabilirsiniz. Magnezyum eksikliği belirtileri gösteriyorsanız, bir sağlık uzmanına danışarak diyetinizi yeniden düzenlemeniz önerilir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Magnezyum Klorür

Magnezyum Klorür

Popüler İçerikler

Magnezyum Sitrat

Magnezyum Sitrat

Magnezyum Fazlalığı

Magnezyum Fazlalığı

İlginizi Çekebilir

Çinko Magnezyum

Çinko Magnezyum

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Magnezyum Elementinin Özellikleri

Magnezyum Elementinin Özellikleri

Magnezyum Yağı Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Magnezyum Yağı Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Magnezyum Eksikliği Nasıl Giderilir?

Magnezyum Eksikliği Nasıl Giderilir?

Magnezyum Eksikliği Belirtileri

Magnezyum Eksikliği Belirtileri

Magnezyum Simgesi

Magnezyum Simgesi