Magnezyum Eksikliği Belirtileri ve Tedavisi
12 Temmuz 2024

Magnezyum Eksikliği Belirtileri ve Tedavisi

Magnezyum Eksikliği

Magnezyum eksikliği, birçok sağlık problemine yol açmaktadır. İnsan vücudu için büyük önem taşıyan mineraller arasında magnezyum da bulunmaktadır. Konsantrasyon eksikliğinden kaslarda oluşabilen gerilmeler ve kramplara kadar birçok sağlık sorununun temelinde magnezyum eksikliği yer almaktadır. Bunun nedeni, hücrelerin ve metabolizma faaliyetlerinin düzgün çalışması için gerekli olan enerjinin bu mineral tarafından sağlanmasıdır. Basit bir mantıkla, gerekli enerji sağlanamayan vücut faaliyetleri tam olarak yerine getirilemeyecek ve sağlık sorunlarına neden olan aksamalar meydana gelecektir. Sağlık uzmanları, vücuttaki enerji dönüşümünün gerçekleşmesi için mutlaka yeterli oranda magnezyumun bulunması gerektiğini belirtmektedirler.

Gündelik Magnezyum İhtiyaç Durumu

İnsan vücudunun günlük magnezyum ihtiyacını belirleyen çeşitli faktörler bulunmaktadır. Metabolizma faaliyetleri için magnezyum gereklidir ve bu nedenle vücudun ihtiyaç seviyesini belirleyen en önemli faktör kişinin yaşıdır. Fiziksel aktiviteler de bu ihtiyacı etkileyen önemli faktörlerdendir. Örneğin, yoğun fiziksel faaliyetler dokulara normalden daha fazla oksijen akışı gerektirir ve bu durumda hücreler yeterince oksijen alamadıkları için kaslarda çabuk yorulma ve halsizlik oluşacaktır.

Magnezyum Eksikliği ve Dengeli Beslenme

Magnezyum eksikliğine karşı genellikle magnezyum takviyeleri kullanılmaktadır. Ne kadar doğru bir yaklaşım olursa olsun, öncelikle mutlaka bir sağlık hekimine danışılması gerekir. Çünkü düzenli olarak alınmayan magnezyum, aşırı miktarda alındığı zaman vücutta fazla miktarda birikerek çeşitli aksaklıklara yol açabilir. Yaprakları koyu yeşil renkte olan bitkiler magnezyum açısından zengindir. Örneğin, ıspanak bu konuda verilebilecek en güzel örnektir. 100 gramlık ıspanağın tüketilmesi, günlük vücut ihtiyacının %20'sini karşılamaktadır. Ispanak haricinde fasulye, yeşil mercimek, lahana, mısır ve enginar da magnezyum eksikliğine karşı tüketilmesi önerilen besinler arasındadır. Ayrıca, magnezyum açısından zengin olan meyveler arasında ahududu, karpuz, çilek, muz, böğürtlen ve greyfurt bulunur.

Magnezyum Eksikliği İçin Takviye Alınırsa Ne Olur?

Sebze ve meyvelerle alınan magnezyumun fazla birikmesi durumunda vücut, idrar yoluyla fazla mineralleri atabilir. Ancak aynı durum, doktora danışılmadan kullanılan takviyeler için geçerli değildir. Bu nedenle doktora danışılmadan vitamin ve mineral takviyesi kullanılmamalıdır. Fazla miktarda alınmış olan mineraller böbreklerin süzemeyeceği kadar fazla olabilir. Bunun sonucu olarak da ishal, mide krampları ve mide bulantısı meydana gelebilir.

Ekstra Bilgiler

Magnezyum, sadece kas ve sinir fonksiyonları için değil, aynı zamanda kemik sağlığı, kalp ritmi düzenlenmesi ve bağışıklık sistemi için de önemlidir. Magnezyum eksikliği, uzun vadede osteoporoz gibi kemik hastalıklarına ve kalp ritmi bozukluklarına yol açabilir. Ayrıca, magnezyumun insülin direnci ve tip 2 diyabet üzerindeki olumlu etkileri de bilinmektedir. Bu nedenle, dengeli beslenme ve yeterli magnezyum alımı, genel sağlık durumu için kritik öneme sahiptir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Magnezyum Faydaları Nelerdir?

Magnezyum Faydaları Nelerdir?

Popüler İçerikler

Magnezyum Nitrat

Magnezyum Nitrat

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Magnezyum Nelerde Bulunur?

Magnezyum Nelerde Bulunur?

Magnezyum Elementinin Özellikleri

Magnezyum Elementinin Özellikleri

Magnezyum Klorür

Magnezyum Klorür

Magnezyum Sitrat

Magnezyum Sitrat

Magnezyum Eksikliği Belirtileri

Magnezyum Eksikliği Belirtileri